Wij vonden ze terug: de kasseien uit het Burgerijpad

Wie De Burgerij kent, kent onze poort; ‘de cour’. In onze poort vind je allerhande attributen waarmee De Burgerij zich sinds 2011 rijk rekent. De cour van De Burgerij is ook wel het hart van de zaak; ‘le cœur’. Hier geeft de chef zijn gerechten uit handen, en worden de gasten ontvangen zoals dat nergens anders gebeurt.

De poort van De Burgerij. Sam – de jongste van de drie – leerde er lopen. Jaap vertelt hier telkens weer de prachtige verhalen over zijn ouderlijk huis, en Joris betrad de kasseien al honderden keren met het decor van de Oesterborrel op zijn schouders.

Eén van de kenmerkende attributen in onze poort is de buste van Napoleon. Deze kreeg niet voor niets een prominente plaats in De Burgerij. In de Franse tijd, in 1809 om precies te zijn, kreeg Tilburg stadsrechten van Lodewijk Napoleon. Dit stukje Tilburg heette toen ‘de Borgerie’, ingeklemd tussen het Nieuwland en de Noordhoek.

In het naar de Borgerie vernoemde Burgerijpad lagen vroeger robuuste kasseien. In de jaren negentig verving de gemeente ze door Chinees graniet. Wij spoorden de oorspronkelijke keien op, vonden ze terug op een werf en brachten ze terug naar waar ze thuishoren, in de cour én op de achterplaats bij De Burgerij.

Binnen de muren van De Burgerij verschuilen zich nog veel meer bijzondere attributen. Kom vooral een kijkje nemen, wij zijn open vanaf 10:00 ‘s ochtends!

 

Deel dit op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin